Analize uzuale în endocrinologie

Tiroidă

  • FT4 (tiroxină), FT3 (triiodtironină) – fracțiunile libere, biologic active ale hormonilor tiroidieni. Se dozează în scopul diagnosticului unei disfuncții secretorii a tiroidei. Sunt scăzuți în hipotiroidie și crescuți în hipertiroidie indifirent de cauză.
  • TSH (thyroid stimulating  hormone) hormon de origine antehipofizară, responsabil de controlul funcției tiroidiene, în mod normal invers proporțional (prin feed beak negative) cu nivelul hormonilor tiroidieni.
  • ATPO anticorpi antiperoxidază tiroidiană, în suspiciunea de tiroidită cronică autoimună, se determină valori crescute la 90% din pacienții cu tiroidită Hashimoto și la 70% din pacienții cu boală Basedow
  • A Tg anticorpi antitiroglobulină – marker de tiroidită cronică autoimună, prezenți în unele cazuri cu ATPO normal
  • TRAb anticorpi antireceptor de TSH sunt prezenți la valori crescute la peste 80% din pacienții cu tiroidită Basedow, persistența acestora sub tratament constituie un argument pentru riscul mare de recidivă. Se folosesc în diagnosticul și monitorizarea bolii Basedow
  • Tiroglobulina – marker de recidivă după chirurgia și iodoterapia pentru cancer tiroidian, în hipotiroidismul congenital pentru diagnostic diferențial între agenezia și hipogenezia tiroidiană
  • calcitonina – marker tumoral specific și sensibil pentru diagnosticul de cancer medular diferențiat tiroidian
  • ioduria – eliminarea urinară de iod – analiză din urina pe 24 de ore, pentru depistarea deficitului de iod. Rar recomandată datorită suplimentării cu iod a sării de bucătărie.

Hipofiză

  • hGH sau STH – hormonul de creștere , secretat în antehipofiză. Se recomandă dozare în suspiciunea de nanism hipofizar, gigantism, acromegalie. Se dozează bazal și după teste de stimulare.
  • ACTH – hormone de reglare a activității hormonale a glandei suprarenale. Se recomandă în diagnosticul diferențial al sindromului Cushing, în suspiciunea de boală Addison, panhipopituitarism. Există și situații în care ACTH este secretat ectopic de către celule canceroase cu altă localizare (pulmonary, pancreatic, tiroidian, tumori carcinoide)
  • prolactina – sau hormonul lactației este un hormone secretat antehipofizar care crește la sfârșitul sarcinii și determină lactația. În afara acestei perioade este crescut pathologic în stări de stress, în hipotiroidie și în prolactinoma (adenom antehipofizar secetant de prolactină). Se cere dozarea prolactinei în cazurile de infertilitate la femeie cu sau fără galactoree și în cazurile de infertilitate masculine cu sau fără ginecomastie)
  • LH și FSH sunt hormoni gonadotropi care au ca rol  controlul activității hormonale a gonadelor (ovar și respective testicul). Sunt dozați separate sau împreună pentru elucidare disfuncțiilor hipotalamo-hipofizo- gonadice, pentru a face diferența între disfucțiile gonadice primare și cele prin deficit de stimulare hipofizară. FSH se dozează în amenoreea secundară ca marker precoce pentru intrarea la menopauză. La femeie în periada între pubertate și menopauză secreția acestor hormoni este variabilă în funcție de perioada ciclului menstrual, motiv pentru care trebuie ca recoltarea să se facă în zilele prescrise de medic.
  • TSH hormon antehipofizar tireotrop, dozat în diagnosticul bolilor tiroidiene, în suspiciunea de panhipopituitarim.
  •  ADH (antidiuretic hormone) sau vasopresină – hormon hipotalamic stocat și eliberat de neurohipofiză. Valori scăzute în DIABETUL INSIPID de origine centrală, manifest prin sindromul poliuro- polidipsic fără hiperglicemie.

Ovar

  •  estradiol  – hormon sexual feminin secretat de ovar în perioda fertilă a femeii, cu valori sanguine ce variază în mod fizilogic în funcție de perioada din cadrul unui ciclu menstrual. Se dozează în cazul pubertății precoce sau întârziate, în tulburările de ciclu menstrual, în infertilitate, amenoree secundară. Este impotant ca recoltarea analizei să se facă în zilele prescrise de medic în interiorul unui ciclu menstrual ( ex: ziua a5 a sau ziua a 21 a a ciclului menstrual). Valorile scad în mod fiziologic brusc odată cu intrartea la menopauză.
  • progesteronul – hormon sexual feminin secretat de ovar în perioada
  • fertilă a femeii, cu valori variabile in mod fiziologic în funcție de perioada din ciclul menstrual. Se dozează de obicei cuplat cu estradiolul. NB – raportul estradiol/progesteron este uneori mult mai important decât valorile lor luate separate.
  •  AMH (antimullerian hormone)  hormon dozat pentru aprecierea rezervei foliculare . Recomandat în ovarul polichistic (are valori crescute) și în cazurile de scădere a fertilității, ca și în monitorizarea răspunsului la terapiile de inducere sau stimulare a ovulației.

Testicul

  • tertosteron liber – fracțiunea liberă, biologic activă a hormonului sexual masculin. Restul circulă legat de SHBG (sex hormone binding globulin) și nu este disponibil la nivel cellular. Testosteronul este secretat la bărbați în cea mai mare parte de testicul și numai în mica măsură de suprarenală, în timp ce la femei ovarul secretă doar o foarte mica cantitate. La bărbați dozarea este recomandată în general în cazurile de pubertate precoce sau întîrziată, în cazurile de hipogonadism (caractere sexuale secundare slab exprimate ) și infertilitate. La femei dozarea este recomandată în cazurile de virilizare, cum ar fi ovarul polichistic. Pentru a diferenția secreția ovariană de cea suprarenală se asociază cu dozarea unor precursori suprarenalieni ( 17 oh progesteron, SDHEA).

Suprarenale

  • cortizol sanguin – hormon glucocorticosteroid secretat în zona fasciculată a corticosuprarenalei, care circulă legat în proporție de 90% legat de proteina transportoare CBG (corticosteroid binding globulin) și de albumină. Numai fracțiunea liberă este eficienă biologic la nivel celular. Secreția lui este variabilă în decursul unei zile, urmărind un ritm circadian care poate fi afectat în anumite boli. Dozarea lui se face uzual la ora 8 și la ora 16. Se dozează nivelul bazal sau după teste de frenare în hipercorticismul de origine hipofizară sau primar suprarenaliană (adenom unilateral sau hiperplazie bilaterală). Este crescut în sindromul Cushing și scăzut în boala Addison.
  • cortizol liber urinar este un marker fiabil al secreției de cortisol. Se dozează din urina pe 24 de ore, în situațiile în care se suspectează un hipercorticism  central sau primar suprarenalian. Vezi mod de recoltare al urinii la secțiunea Pregătirea pentru recoltarea analizelor de urină.
  • 17 OH progesterone – este un precursor comun pentru toate liniile de secreție hormonală ale corticosuprarenalei : glucocorticoizi, mineralocorticoizi și androgeni suprarenalieni. Se dozează în special în situațiile de virilizare la femei, pentru a diferenția o secreție de origine suprarenaliană de o secreție ovariană, iar la băieți în sindromul adrenogenital (deficit de 21 hidroxilază)
  • SDHEA -sulfat de dehidroepiandrosteron ,este un marker fiabil al secreției de androgeni la nivelul corticosuprarenalei. Se cere în diagnosticul amenoreei, infertilității, hirsutismului pentru identificare sursei de andogeni. Se dozează din sânge venos.
  • metanefrine urinare  – compuse din metanefrimă și normetanefrină, care sunt produșii metabolici ai adrenalinei și noradrenalinei, hormone secretați de medulosuprarenală. Se dozează în cazul suspiciunii de Feocromocitom , sugerat clinic de pusee de HTA paroxistică, sau de triada simptomatică Menard: cefalee pulsatile, transpirații, palpitații. Se dozează pentru excluderea unui feocromocitom în cazul unui incidentalom suprarenalian (tumoră suprarenaliană descoperită întâmlpător în cadrul investigațiilor pentru o altă boală – echografie în cazul tumorilor mari, computer tomograf sau RMN pentru tumori de dimensiuni mai mici). Se dozează din urina recoltată în 24 de ore, iar în cazul în care dozarea nu este relevantă și suspiciunea de feocromocitom rămâne valabilă, se pot doza din prima emisie de urină după un puseu paroxistic de HTA (la minim o oră de la puseu).
  • aldosteronul seric – hormon mineralocorticoid secretat de zona glomerulară a corticosuprarenalei și un element important al sistemului renină – angiotensină – aldosteron care are un rol central în reglarea homeostaziei sodiului și potasiului în sânge și în reglarea tensiunii arteriale. Se dozează când este suspectată o HTA secundară generată de un hiperaldosteronism primar sau secundar. Se dozează cuplat cu dozarea Reninei  Activate, a sodiului și potasiului, toate din sânge venos.

PARATIROIDE

  • PTH parathormon – hormon sintetizat de paratiroide, care are ca rol principal reglarea metabolismului fosfo – calcic. Se dozează când există suspiciunea unui hiperparatiroidism, sugerat de o osteoporoză galopantă sau o litiază renală calcică recidivantă, sau la pacienții cu insuficiență renală veche aflați în dializă. Se dozează în cadrul unui bilanț care include dozarea vitaminei D, a calcemiei totale și ionice, fosfatemie, calciurie și fosfaturie din urina recoltată pe 24 ore.

ANALIZE CU VIZĂ METABOLICĂ frecvente în endocrinologie

  • glicemie a jeun (după 8 ore de post) pentru diagnosticul diabetului zaharat primar sau secundar unor boli endocrine (hipertiroidie, hipercorticism)
  • HGPO – hipeglicemie provocată per os – constă în recoltarea unei glicemii a jeun urmată de ingestia a 75 gr. de glucoză  dizolvate în apă și refacerea glicemiei la 2 ore. Se recomandă la pacienții cu valori de graniță ale glicemiei a jeun, care prezintă obezitate, episoade inexplicabile de hipoglicemie, poliurie – polidipsie și antecedente de diabet zaharat în familie, sau nașterea unui copil cu greutate peste 4 kg la naștere. Situația în care glicemia a jeun este încă în limite normale, dar HGPO are rezultate mai mari decât normalul la 2 ore este definită ca alterare a toleranței la glucoză (ATG), considerată ca un stadiu prediabetic care impune monitorizarea pecientului și instituirea unui regim alimentar cu scopul reducerii glicemiei și scăderii în greutate.
  • Hb A1c  – hemoglobină glicată -reprezintă o estimare retrospectivă a statusului glicemic, independent de ritmul circadian, fiind proporțională cu nivelul mediu al glucozei sanguine în cursul ultimelor 2 – 3 luni anterioare testării. Este folosită în practica curentă pentru evaluarea echilibrului glucidic al pacientului cu diabet zaharat și permite o corectare mai bună a tratamentului și dietei prin stabilirea unor ținte de nivel al hemoglobinei glicate.
  • colesterolul total și fracțiunile acestuia : HDL, LDL, VLDL – creșterea valorilor colesterolului fiind un factor de risc cardiovascular asociat diabetului zaharat, HTA, obezității . Nivelurile colesterolului sanguin sunt influențate de secreția mai multor hormoni (hh. tiroidieni, glucocorticoizi).
  • trigliceridele- reprezină o categorie de lipide circulante, care alături de cholesterol , dar și independent de acesta, reprezintă un factor de risc aterosclerotic.  Este uneori primul semn de dezechilibru metabolic premergător instalării diabetului zaharat .
  • microalbuminuria – albumina este în mod normal absent în urină, membrana glomerulară împiedicând pasajul ei din sânge în filtratul glomerular. Astfel, prezența albuminei în urină poate fi unicul și cel mai important indicator al unei afectări renale. Dozarea ei se folosește ca metodă de screening pentru nefropatia  diabetică.

 

Comments are closed