PH. Continuare.
PH-ul corpului uman este o valoare ce face parte din homeostazia necesara functionarii optimale a fiecarei celule in parte. Aceasta valoare este rezultatul unei reechilibrari permanente a intensitatii mecanismelor de crestere a PH-ului ca urmare a tendintei acestuia de a scadea datorita deseurilor acide obtinute in urma proceselor fiziologice normale ale corpului.
Stilul de viata modern incluzand alimentatia, exercitiul fizic zilnic, existenta anumitor obiceiuri nesanatoase ( fumat, consum de alcool) si stresul zilnic, are tendinta de a creste cantitatea de deseuri acide si de a suprasolicita mecanismele de aparare si reparare ale organismului, ceea ce implica o pierdere de minerale din toate structurile organismului, favorizand mai multe boli cronice.
Schimbarea stilului de viata cu eliminarea fumatului si consumului de alcool, cresterea exercitiului fizic zilnic si practicarea de tehnici de meditatie sau yoga pentru controlarea stres-ului influenteaza pozitiv balanta PH-ului si protejeaza organismul.
Alimentatia este si ea foarte importanta deoarece procesul de digestie al alimentelor genereaza deseuri alcaline sau acide in functie de concentratia alimentelor in proteine, grasimi si carbohidrati, dar si in functie de modul de preparare, prelucrare al alimentelor, contribuind astfel in mod decisiv la PH-ul sangelui, urinei, mediului intern al corpului uman.
Aciditatea sau alcalinitatea unui aliment depind de mai multi factori. Continutul de proteine si minerale, nivelul de absorbtie al nutrientilor din alimente si natura rezidurilor pe care le lasa in urma metabolizarii sunt elemente importante care determina efectul alimentelor asupra PH-ului corpului.
La finalul metabolizarii continutul mineral al alimentelor lasa un rezidu acid, alcalin sau neutru in functie de mineralele continute de respectivele alimente: sulful si fierul formeaza ioni acizi in organism deci alimentele care contin aceste minerale in cantitati mari sunt acidifiante ( carnea, pestele, ouale, cerealele, nucile).
Potasiul, calciul si magneziul formeaza in corp reactii alcaline. Acestea se gasesc in concentratii mai mari in fructe si legume, bineinteles proaspete, concentratia lor scazand pe masura prelucrarii.
Metabolismul proteinelor genereaza predominent acizi. In exces proteinele metabolizeaza revervele minerale necesare pentru neutralizarea acestor acizi. Din acest motiv carnea este un aliment acidifiant.
Carbohidratii rapizi ( zaharul, ciocolata, bomboanele etc.), bauturile carbogazoase, grasimile rafinate, branzeturile maturate, cerealele rafinate sunt de asemenea alimente acidifiante.
Leguminoasele, produsele lactate sau fructele oleaginoase contin si ele proteine, dar sunt mai putin acidifiante decat carnea datorita continutului lor ridicat in saruri bazice ( K, Ca, Mg).
Pentru masurarea efectului alimentelor asupra PH-ului s-a pus la punct un indice si anume indicele PRAL ( Potential Renal Acid Load). Efectul alimentatiei este rapid masurabil prin PH-ul urinar. S-a obtinut in urma evaluarii fiecarui aliment o scala a alimentelor stabilindu-se de asemenea ca o alimentatie care sa menajeze rezervele minerale ale organismului prin mentinerea unui mediu intern alcalin trebuie sa contina intre 60-80 % alimente alcaline.
Alimente alcalinizante:
- vegetalele cu frunze verzi datorita continutului in minerale alcaline, fibre vegetale;
- fructele: mere, caise, banane, cirese, nuca de cocos proaspata, curmale, smochine, grapefruit, lamai, pepene, portocale, mandarine, nectarine, ananas, rodii, stafide, kiwi, merisor. Toate consumate neprelucrat.
- legumele: morcovi, telina, conopida, castravete, marar, vinete, usturoi, hrean, gulie, praz, laptuci, salata verde, bame, masline, ceapa, patrunjel, pastarnac, ridichii, dovlecei, spanac, macris, cartof dulce, cartof alb, rosii, rucola, ardei gras, ciuperci, varza alba si rosie, varza de Bruxelles, varza murata, gogosar.
- alte alimente alcalinizante:lapte batut, quinoa, soia, hrisca, migdale, ulei de masline, iaurturi din lapte crud, lapte de migdale, infuzii de plante medicinale;
- vitamina C ca supliment alimentar.
Alimente acidifiante:
- Bauturi alcoolice ;
- Fructe: coacaze, afine, mure, banane verzi, fructe, conservate;
- Cereale rafinate: paine, prajituri, fursecuri, cereale pentru mic dejun, paine alba, produse de panificatie, paste.
- Carbohidrati rapizi rafinati: ciocolata, dulciuri si gemuri, gogosi.
- Carnea: peste, fructe de mare, scoici, carne in general.
In general produsele proaspete fiind mai bogate in elemente minerale astfel incat in mod logic organismul are asigurate elementele nutritive necesare unei stari pline de energie.
Afirmatia domnului Dr. Otto Heinrich Warburg laureat al premiului Nobel pentru medicina: „Lipsa de oxigen si aciditatea sunt doua fete ale aceleiasi monezi, daca o aveti pe una o aveti si pe cealalta. Substantele acide resping oxigenul, in schimb substantele alcaline atrag oxigenul. Privarea unei celule de 35% din oxigenul sau timp de 48 ore o poate transforma in celula canceroasa” are forta unui semnal de alarma. Alimentatia ne influenteaza puternic starea de sanatate. Revenirea catre o alimentatie sanatoasa formata predominent din fructe si legume proaspete ne asigura mijloace pentru mentinerea sanatatii.