PH-ul reprezinta rezultatul unui calcul care are la baza concentratia ionilor de hidrogen dintr-o solutie indicand caracterul acid sau bazic al acesteia.
Analiza PH-ului sangelui, urinei sau salivei este uzual folosita in practica medicala deoarece mentinerea PH-ului in limite fiziologice este foarte importanta pentru functionarea optimala a organismului asa cum este cazul si pentru glicemie, colesterol etc.
Bineinteles, organismul are la dispozitie mecanisme complexe care impiedica la persoanele sanatoase, iesirea din limitele normalului. PH-ul sanguin normal are valori normale cuprinse intre 7,38-7,45.
Cresterea PH-ului peste 7,45 este denumita alcaloza, scaderea sub 7,38 este denumita acidoza. Devierile mari de la normal sunt stari patologice si pot fi extrem de grave, necesitand tratament specific.
Din ce in ce mai mult se discuta despre variatiile mici ale PH-ului intre limitele normalului sau in imediata apropiere a limitelor normalului. Daca pentru anumite tipuri de afectiuni cum ar fi litiaza renala sau anumite tipuri de infertilitate, favorizate de scaderea PH-ului urinar sau al glerei cervicale lucrurile sunt clar demonstrate si metodele de corectare sunt bine puse la punct, exista inca subiecte de dezbatere in ceea ce priveste influenta PH-ului in alte boli. Studiile stiintifice sunt adesea contradictorii si suntem departe de un consens.
Cu toate acestea din ce in ce mai multe echipe medicale completeaza tratamentul medical cu indicatiile de nutritie considerate foarte importante pentru evolutia favorabila a pacientului. Se considera ca acidifierea mediului intern, chiar discreta, dar cronica este asociata cu o vulnerabilitate a organismului si identifica aceasta scadere a PH-ului ca un factor de risc in aparitia si evolutia negativa a mai multor boli degenerative.
Dr. Robert Young microbiolog si nutritionist american si autor a mai multor tratate de nutritie, „Aciditatea crescuta cronica corodeaza tesuturile organismului si daca nu este tinuta sub control intrerupe activitatea si functionarea celulelor, de la bataile inimii pana la circuitul neuronal cerebral”
Cu alte cuvinte aciditatea afecteaza insasi viata. Ori cele mai frecvente cauze de acidifiere ale organismului se suprapun intocmai caracteristicilor stilului de viata modern: alimentatie acidifianta, alimente procesate rafinat cu aditivi, stress-ul, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool. Pentru a compensa acidifierea organismul are la dispozitie mai multe mecanisme:
- eliminare renala: rinichii actioneaza asupra PH-ului prin excretia in urina a hidrogenului si retentia de sodiu. Fosforul sub forma de fosfat, este indispensabil in acest proces si in cazul in care nu exista alte rezerve fosfatul este luat de la nivel osos. Daca aciditatea este mare rinichii folosesc o metoda diferita si excreta in urina ioni de amoniu.
- eliminarea pulmonara: plamanii participa la reglarea echilibrului acido-bazic prin eliminarea de dioxid de carbon.
- eliminarea prin piele: pielea poate contribui la eliminarea unei cantitati de acizi prin transpiratie.
- neutralizarea prin sistemele tampon: bicarbonatul, hemoglobina, albumina si globulina neutralizeaza local formati acizi.
In cazul unei acidifieri cronice datorate stiului de viata occidental, organismul este nevoit sa faca eforturi pentru readuce PH-ul spre zona alcalina optimala unei bune functionari metabolice si celulare. Acest proces poate duce in timp la utilizarea rezervelor minerale alcalinizante ajungandu-se la situatia in care functiile vitale si structurile organismului pot fi afectate prin demineralizare, efectele manifestandu-se mai ales asupra sistemului nervos, unghiilor, parului, oaselor.
Consecintele acidifierii cronice sunt:
- incetinirea metabolismului;
- scaderea imunitatii;
- dereglarea florei intestinale;
- tulburari hormonale;
- favorizeaza obezitatea;
- boli ale vezicii urinare si a rinichilor;
- accelerarea proceselor oxidative ale radicalilor liberi;
- accelerarea procesului de imbatranire.
In cele din urma cresterea aciditatii mediului intern este inca un mecanism prin care stilul de viata occidental favorizeaza aparitia unui numar mare de afectiuni degenerative. Cunoasterea acestor mecanisme reprezinta argumente importante in luarea deciziei de schimbare a stilului de viata:
- o alimentatie bogata in alimente proaspete sau foarte putin modificate prin gatire;
- renuntarea la fumat;
- renuntarea la consumul excesiv de alcool;
- exercitiul fizic zilnic;
- eliminarea stress-ului.
Citeste si : Alimente alcaline si indicele PRAL.