Informatii
Informaţii medicale endocrinologie, diabet şi chestionare pentru pacienţi
Glanda tiroidă , situată în regiunea anterioară a gâtului, secretă hormonii tiroidieni: T4(tiroxina) și T3(triiodotironina). Cele mai frecvente boli ale tiroidei sunt:nodulii tiroidieni, gușa nodulară, tiroiditele autoimune și disfuncțiile de secreție- hipertiroidia și respectiv hipotiroidia . Investigațiile necesare diagnosticului bolilor tiroidiene dozările hormonale- hh.tiroidieni- se dozează fracțiunile libere,active: FT4…
Citeşte mai departe
OVARUL – gonada feminină, este un organ pereche, situat în pelvis, de o parte și de alta a uterului, cu o funcție limitată în timp, între pubertate și menopauză, implicată in fertilitate . Hormonii secretați sunt estrogenul și progesteronul, cu o secreție variabilă, dar bine determinată pe pacursul unei luni,…
Citeşte mai departe
HIPOFIZA este o glandă endocrină mică, situată intracranian median, la baza creierului într-o cavitate a osulului sfenoid denumită ”șaua turcească”, posterior de chiasma optică. Hormonii hipofizari secretați de adenohipofiză sunt: GH (hormonul de creștere), prolactina (induce lactația postpartum, inhibă ovulația), ACTH (hormonul care reglează activitatea glandei suprarenale), LH și FSH…
Citeşte mai departe
Glandele suprarenale sunt glande endocrine așezate ca o ”căciulă ” a polului superior al rinichilor, în spațiul retroperitoneal, învelite în țesut adipos, formate din două zone cu secreție diferită: medulosuprarenala care secretă adrenalină și noradrenalină, și zona corticală secretantă de glucocorticoizi (cortizolul), mineralocorticoizi ( aldosteronul,DOC), precursori de androgeni (DHEA,androstendion). Bolile…
Citeşte mai departe
HIPOTALAMUSUL este o regiune a creierului, localizat sub talamus, care leagă sistemul nervos de sistemul endocrin. Este constituit din mai mulți nuclei: anteriori ( secretă hormoni ce se depozitează în hipofiza posterioară- ADH sau vasopresină); posteriori cu rol de integrare simpatică. Este centrul reglării vegetative cu rol important în termoreglare,…
Citeşte mai departe
PARATIROIDELE sunt glande endocrine , în general în număr de 4, situate în regiunea cervicală anteriară , în spatele lobilor tiroidieni , responsabile de secreția de parathormon- PTH-, hormon cu importanță crucială în metabolismul fosfocalcic. HIPERPARATIROIDISMUL este caracterizat de creșterea secreției de PTH în absența stimulării prin hipocalcemie, fiind prima…
Citeşte mai departe
PANCREASUL ENDOCRIN este reprezentat de insulele Langherhans, raspândite în toată masa pancreasului și care secretă prin cele 5 tipuri de celule : insulina, glucagonul, somatostatinul, polipeptidul pancreatic și gastrina.Lipsa sau alterarea secreției de insulină determină DIABETUL ZAHARAT. DIABETUL ZAHARAT este definit prin creșterea glicemiei peste 126 mg/dl dimineața pe nemâncate…
Citeşte mai departe
Sânul este organul a cărui dezvoltare începe odată cu debutul pubertății, creșterea lui până la forma matură fiind sub controlul mai multor hormoni, în special al hormonilor sexuali feminini: estrogenul și progesteronul. Prolactina, corticoizii, TSH-ul, ACTH-ul , influențează la rândul lor dezvoltarea sânului, dezvoltare care se încheie în jurul vârstei…
Citeşte mai departe
Obezitatea este o stare nefiziologică caracterizată de creșterea greutății datorită acumulării în exces de țesut adipos. Limita de la care o persoană este considerată obeză este dată de IMC (indice de masă corporală)>30%, IMC reprezetând raportul între greutatea în Kg și înălțimea exprimată în metri. Intre valori de 27…
Citeşte mai departe
OSTEOPOROZA este o boală a scheletului, care prin scăderea densității minerale osoase sau prin modificări ale microarhitecturii osoase duce la un risc crescut de fractură. În mod normal osul atinge densitatea minerală maximală în jurul vârstei de 20 de ani, acesta depinzând de factori genetici, hormonali, boli asociate și de…
Citeşte mai departe
Infertilitatea este definită prin incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după un an, în condițiile existenței unor rapoarte sexuale regulate și în absența unor măsuri anticoncepționale. Este o situație frecvent întâlnită, afectând 1 din 10 cupluri. Ea poate fi datorată unor anomalii funcționale sau organice ale unuia din…
Citeşte mai departe
ÎNTÂRZIEREA STATURALĂ Înaălțimea scăzută reprezintă în jur de 30% din consultațiile de endocrinologie la copil. Este definită statistic ca o înălțime mai mică cu două dviații standard de la înălțimea medie normală pentru vârstă, conform curbelor de înălțime valabile pentru țara în care crește copilul. Întârzierea staturală poate avea debut…
Citeşte mai departe
Ecografia este o metodă imagistică de investigație medicală neinvazivă, reproductibilă, ieftină și ușor de realizat, folosită pentru a vizualiza organe, structuri, țesuturi. Echografia permite determinarea poziției, formei, dimensiunilor și evaluarea structurii organelor examinate, cu depistarea anomaliilor acestora. Apărută în practica medicală în urmă cu peste 5 decenii metoda a fost…
Citeşte mai departe
Analizele medicale reprezintă un ansamblu de procedee care presupun recoltarea de probe biologice esențiale, care furnizează informații de bază privind buna funcționare a organelor, cât și stadiul de dezvoltare a anumitor afecțiuni. Analizele de sânge presupun recoltarea de sânge în recipiente speciale. Atât pregătirea pacientului înaintea recoltării cât și corectitudinea…
Citeşte mai departe
Cortizolul liber urinar Cortizolul urinar este un foarte bun indicator pentru secreția suprarenaliană de cortizol. Este utilizat în practică datorită ușurinței de prelevare, dar și datorită faptului că spre deosebire de cortizolul seric, nu este influențat de variațiile diurne ale secreției suprarenaliene. Constituie o bună reflexie a cortizolului liber sanguin,…
Citeşte mai departe
EXAMENUL CITOLOGIC AL SECREȚIEI MAMARE se recomandă în orice situație în care apare o secreție mamară în afara sarcinii sau a perioadei de lactație. Se pune pe o lama o cantitate de 1-2 picături de secreție mamară, recoltate după dezinfectarea mamelonului. Lamele sunt întinse și se fixează, fiind apoi trimise…
Citeşte mai departe
Puncția tiroidiană reprezintă la ora actuală standardul de aur în diagnosticul nodulilor tiridieni. Este o metodă de investigație medicală foarte puțin invazivă, practic fără riscuri. Constă în introducerea, sub ghidaj echografic, a unui ac foarte fin (20-23 G – același tip cu cel folosit în recoltarea de sânge) în interiorul…
Citeşte mai departe
Elastografia mamară este o metodă echografică de ultimă generație, complementară echografiei 2D și Doppler, care aduce informații asupra elasticității leziunilor mamare, furnizând argumente în diagnosticul diferențial între leziunile benigne și cancerul mamar. Se poate măsura elasticitatea unei leziuni mamare, dar și compararea acesteia cu elasticitatea țesutului mamar sănătos învecinat. Scorurile…
Citeşte mai departe
Tiroidă FT4 (tiroxină), FT3 (triiodtironină) – fracțiunile libere, biologic active ale hormonilor tiroidieni. Se dozează în scopul diagnosticului unei disfuncții secretorii a tiroidei. Sunt scăzuți în hipotiroidie și crescuți în hipertiroidie indifirent de cauză. TSH (thyroid stimulating hormone) hormon de origine antehipofizară, responsabil de controlul funcției tiroidiene, în mod normal…
Citeşte mai departe