Pregătirea pentru ecografie

Ecografia este o metodă imagistică de investigație medicală neinvazivă, reproductibilă, ieftină și ușor de realizat, folosită pentru a vizualiza organe, structuri, țesuturi. Echografia permite determinarea poziției, formei, dimensiunilor și evaluarea structurii organelor examinate, cu depistarea anomaliilor acestora. Apărută în practica medicală în urmă cu peste 5 decenii metoda a fost în continuu îmbunătățită prin perfecționarea și diversificarea softurilor folosite și înbunătățirea imaginilor. În prezent sunt de folosință curentă echografia 2D (pentru dimensiuni, contururi, structură) în timp real, echografia Doppler color care permite determinarea vascularizației zonelor examinate și măsurarea vitezelor de curgere a sângelui și elastografia, modul ce calculează elasticitatea țesutului examinat și comparea acesteia cu elasticitatea țesutului sănătos. Toate aceste tipuri de echografie pot fi efectuate cu același aparat, în paralel , aducând informații deosebit de importante pentru diagnostic. Ecografia este o metodă foarte bună de monitorizare a evoluției unor leziuni. Din ce în ce mai mult este folosită ca metodă de ghidare a puncțiilor (prelevare de celule sau de țesut) pentru un diagnostic histopatologic de mare acuratețe.

În funcție de organul sau zona corpului examinată poate fi nevoie de o pregătire prealabilă a pacientului.

P13-Pregatirea pentru ecografie- cabinet medical Endocrinologie Diabet Craiova

Ecografia mamară este indicat să fie efectuată între zilele a 5 a și a 9 a a ciclului menstrual, mai ales în situația în care femeia prezintă tensiune mamară, mărirea volumului sânilor sau durere menstruală în cea de a doua jumătate a ciclului menstrual.

Pregătirea pacientului pentru  ecografie abdominală constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, astfel ca stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată; se vor bea 1-1.5 litri lichide (apa plată, ceai). Cu 24 de ore înainte, nu se consumă dulciuri, se evită alimente care pot fermenta (fructe,lapte), iar cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 18.00-19:00. În cazul în care sunteți balonat, se recomandă ca în ziua precedentă investigației să se administreze medicamente ca Espumisan sau Sab simplex (1-2 tablete de 3ori/zi sau 1 lingură în seară dinaintea examinării și 1 lingură cu 3 ore înaintea examinării).

În cazul ecografiei pelviene, se recomandă consumul a 1 l de apa plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație; pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzație, astfel vezică urinară va fi plină și va permite vizualizarea structurilor învecinate (uter, ovare). Pe pielea abdomenului pacientului se va aplica un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior se aplică și apasă ușor transductorul pentru a se vizualiza imaginea zonei respective.

Pentru echografia endovaginală este nevoie de o golire cât mai completă a vezicii urinare înainte de efectuarea examinării.

 

Comments are closed