Pregătirea pentru recoltarea probelor urinare

Cortizolul liber urinar

Cortizolul urinar este un foarte bun indicator pentru secreția suprarenaliană de cortizol. Este utilizat în practică datorită ușurinței de prelevare, dar și datorită faptului că spre deosebire de cortizolul seric, nu este influențat de variațiile diurne ale secreției suprarenaliene. Constituie o bună reflexie a cortizolului liber sanguin, fracțiunea nelegată de proteine, biologic activă a cortizolului.

Are valori crescute în hipercorticism ( de origine primar suprarenaliană sau secundar, de origine hipofizară) și ușor crescute în obezitate.

Recoltarea urinii pe 24 de ore se face într-un recipient de 2-3 litri în care se colectează toată urina de la 7 dimineața până a doua zi la 7 dimineața. Se masoară volumul total și se notează. Se omogenizează prin agitare și se recoltează 100 ml într-un recipient pentru probe de urină. Se păstrează la 2-8 grade până în momentul în care se lucrează.

Pacientul trebuie să evite stresurile neobișnuite și efortul fizic în ziua recoltării urinei.

P14-Pregatirea pentru recoltarea probelor urinare- cabinet medical Endocrinologie Diabet Craiova

 Metanefrine urinare

Metanefrinele sunt metaboliți ai catecolaminelor (adrenalină și noradrenalină) secretate de medulosuprarenală. Cuprind metanefrina și normetanefrina și se dozează din urina recoltată pe 24 de ore atunci când diagnosticul suspectat este de feocromocitom (hipertensiune paroxistică sau triada simptomatică Menard – palpitații, cefalee pulsatilă, transpirații). Sunt de asemenea utile în monitorizarea postoperatorie pentru a identifica precoce o eventuală recidivă de feocromocitom.

Pregătirea pacientului constă în oprirea cu o săptămână înainte de recoltare a medicamentelor de tipul inhibitorilor de monoaminoxidază, antidepresive triciclice, fenoxibenzamină, buspirone, L-dopa, betablocanți. Cu 72 de ore înainte de recoltare se recomandă întreruperea consumului de alimente ce conțin cofeină și a fumatului.

Recoltarea urinii pe 24 de ore se face într-un recipient de 2-3 litri în care se colectează toată urina de la 7 dimineața până a doua zi la 7 dimineața. Se masoară volumul total și se notează. Se omogenizează prin agitare și se recoltează 100 ml într-un recipient pentru probe de urină. Se păstrează la 2-8 grade până în momentul în cere se lucrează.

Pacientul trebuie să evite stresurile neobisnuite și efortul fizic în ziua recoltării.

  Albuminuria

Albumina este o proteină care se găsește în mod normal în sânge și lichid cefalorahidian și care în mod fiziologic nu trece în urină. Prezența ei în urină este un semn de boală renală incipientă și apare înaintea oricărui alt semn clinic sau biologic.

Se recomandă în:

  • monitorizarea funcție renale în diabetul zaharat tip I și II
  • hipertensiunea arterial
  • afecțiuni cardiace
  • boli vasculare generalizate

Pregătirea pacientului constă în evitarea efortului fizic în ziua recoltării urinei.

Recoltarea urinii pe 24 de ore se face într-un recipient de 2-3 litri în care se colectează toată urina de la 7 dimineața până a doua zi la 7 dimineața. Se masoară volumul total și se notează. Se omogenizează prin agitare și se recoltează 100 ml într-un recipient pentru probe de urină. Se păstrează la 2-8 grade până în momentul în care se lucrează.

Pacientul trebuie să evite stresurile neobișnuite și efortul fizic în ziua recoltării.

17 cetosteroizii urinari

17 cetosteroizii urinari sunt metaboliți ai hormonilor cu acțiune androgenică (androstendionul, androsteronul, DHEA -dehidroepiandrosteronul, testosteronul). Hormonii androgeni își au originea la nivelul gonadelor (testicol la bărbați și în cantitate foarte mica ovarul la femei)și la nivelul corticosuprarenalei. Creșterea secreției la nivelul ovarului se întâlnește în SOPC (ovarul polichistic). La nivelul suprarenalei creșterea secreției de hormoni androgeni poate  surveni în tumori suprarenaliene, în boala Cushing , în blocurile enzimatice care orientează secreția dinspre mineralo- și glucosteroizi spre hormonii androgeni.

17 cetosteroizii din urina pe 24 de ore sunt doați pentru diagnosticul și monitorizarea tratamentului la femei ci semen de virilizare (hirsutism, acnee).     Recoltarea urinii pe 24 de ore se face într-un recipient de 2-3 litri în care se colectează toată urina de la 7 dimineața până a doua zi la 7 dimineața. Se masoară volumul total și se notează. Se omogenizează prin agitare și se recoltează 100 ml într-un recipient pentru probe de urină. Se păstrează la 2-8 grade până în momentul în care se lucrează.

Pacientul trebuie să evite stresurile neobișnuite și efortul fizic în ziua recoltării.

Valori crescute în :

  • sindromul adrenogenital
  • sindrom Cushing
  • tumori suprarenaliene sau ovariene
  • ovarul polichistic
  • chistul ovarian
  • cancer ovarian

Valori scăzute apar în boala Addison, panhipopituitarism, boli renale.

Calciul urinar

Calciul se elimină într-o mica proporție prin urină, cea mai mare parte eliminându-se prin materiile fecale. Eliminarea calciului prin urină crește odată cu creșterea concentrației de calciu în sânge. Sunt și situații patologice în care cantitatea de calciu din sânge este normală sau joasă și eliminarea renală de calciu apare ca inadecvată, fiind crescută în raport cu valorile sanguine: deficit de vitamin D3, hiperparatiroidism). Are valoare dacă este recomandată în cadrul unui bilanț al metabolismului fosfo-calcic, care să cuprindă calcemia, magneziemia, fosfatemia și valorile excreției urinare pe 24 de ore ale acestor minerale: calciu, magneziu și fosfor din urina recoltată pe 24 de ore. Recoltarea urinii pe 24 de ore se face într-un recipient de 2-3 litri în care se colectează toată urina de la 7 dimineața până a doua zi la 7 dimineața. Se masoară volumul total și se notează. Se omogenizează prin agitare și se recoltează 100 ml într-un recipient pentru probe de urină. Se păstrează la 2-8 grade până în momentul în care se lucrează.

Pacientul trebuie să evite stresurile neobișnuite și efortul fizic în ziua recoltării.

Glicozuria

Glicozuria reprezintă glucoza determinată în urină, situație patologică, deorece în mod normal cantitatea de glucoză eliminată prin urină este foarte mică, fiind indetectabilă.

Este rar folosită în practică fiind utilă în titratea tratamentului cu insulină, la pacienții care prezintă dimineața o hipeglicemie inexplicabilă, care nu scade odată cu creșterea dozelor de insulină de seară.

O hiperglicemie la trezire fără glicozurie în prima emisie de urină de dimineață este expresia unei hipoglicemii nocturne și a intervenției hormonilor de contrareglare care provoacă hiperglicemia, situație în care insulina de seară trebuie scăzută. Invers, o hiperglicemie matinală însoțită de o glicozurie trebuie să conducă la creșterea dozelor de insulină de seară.

Comments are closed