Glanda tiroidă , situată în regiunea anterioară a gâtului, secretă hormonii tiroidieni: T4(tiroxina) și T3(triiodotironina).
Cele mai frecvente boli ale tiroidei sunt:nodulii tiroidieni, gușa nodulară, tiroiditele autoimune și disfuncțiile de secreție- hipertiroidia și respectiv hipotiroidia .
Investigațiile necesare diagnosticului bolilor tiroidiene
- dozările hormonale- hh.tiroidieni- se dozează fracțiunile libere,active: FT4 și FT3
- dozarea hormonului hipofizar care reglează activitatea tiroidei – TSH
- dozarea anticorpilor antitiroidă: ATPO, ATg, A-TRH, prezenți în tiroiditele autoimune.
- dozarea calcitoninei- marker tumoral pentru cancerul medular tiroidian
- dozarea tiroglobulinei- în urmărirea recidivelor de cancer tiroidian după tratamentul chirurgical si iodoterapie.
- ecografia tiroidiană clasică, ecografia Doppler și elastografia tiroidiană, pentru măsurarea volumului tiroidian, aprecierea structurii țesutului tiroidian, identificarea și măsurarea nodulilor tiroidieni, evaluarea vascularizaței și a durității nodulilor tiroidieni, identificarea prezenței adenopatiei cervicale.
- scintigrafia tiroidiană cu Iod radioactiv
- puncția biopsie cu ac fin – pentru diagnosticul de certitudine al nodulilor- obligatorie conform ghidurilor de buna practică , la orice nodul solid tiroidian, cu cel puțin un diametru peste un centimetru.
- măsurarea metabolismului bazal cu analizorul metabolic Tanita-masoară impedanta țesuturilor furnizând date utile asupra metabolismului bazal și a compoziției corporale.
- exoftalmometria- cu exoftalmomertul Hertel- urmarirea evoluției exoftalmiei in boala Basedow
NODULII TIROIDIENI
Nodulii tiroidieni pot fi benigni (buni) sau maligni (cancer tiroidian) .
NODULII TIROIDIENI BENIGNI (chist,adenom) sunt foarte frecvenți: aproximativ 50% din populația generală este purtătoare a unui nodul tirodian. Pot fi unici sau multipli, mici sau mari, cu creștere lentă sau rapidă (mai ales chistul tiroidian). Sunt depistați prin palpare (doar cei voluminoși, care modifică conturul glandei tiroide) sau prin ecografie.
NODULII TIROIDIENI MALIGNI – CANCERUL TIROIDIAN este împărțit în două mari subgrupe:
- cancerul tiroidian nediferențiat – cu evoluție lenta și prognostic bun, se poate vindeca prin tratament chirurgical , urmat de iodoterapie cu Iod radioactiv.
- cancerul medular – cu punct de plecare celulele secretante de calcitonină din tiroidă , cu evoluție rapidă și prognostic nefavorabil
GUȘA TIROIDIANĂ
este termenul folosit pentru orice modificare a structurii sau volumului glandei tiroide. Pornind de la acest termen putem avea:
-GUȘĂ SIMPLĂ -fără noduli, atrofică sau voluminoasă ( carența endemică de iod, tiroidite, atrofie congenitală)
-GUȘĂ NODULARĂ – MICRONODULARĂ sau POLIHETERONODULARĂ – în a cărei structură găsim și noduli tiroidieni.
Modificarea structurii tiroidei poate coexista cu o funție normală a glandei -gușa eutiroidiană- sau cu o funcție secretorie alterată – gușă cu hipertiroidie sau gușă cu hipotiroidie.
HIPERTIROIDISMUL
este excesul de hormoni tiroidieni în sânge. Toate procesele interne ale organismului sunt accelerate : metabolismul (scădere în greutate cu păstrarea apetitului), activitatea inimii (tahicardie , până la fibrilație atrială – cunoscută sub denumirea de cardiotireotoxicoză), activitatea cerebrală (instabilitate emoțională, anxietate, insomnie), activitatea intestinală (tranzit intestinal accelerat – diaree), activitatea glandelor sudoripare (transpirații, intoleranță la căldură), activitatea ovariană (reducerea sau dispariția sângerării menstruale), activitatea sistemului muscular ( tremurături fine ale extremităților – choree).
HIPOTIROIDISMUL
este scăderea secreției de hormoni tiroidieni, scădere ce duce la încetinirea majorității proceselor metabolice și a activității organelor: metabolismul bazal scade ( creștere ponderală ) , ritmul cardiac este încetinit (bradicardie sau extrasistole), ca și tranzitul intestinal (constipație). Se mai întâlnește uscăciunea și îngroșarea tegumentelor, părul își pierde luciul, se rupe și cade, unghiile se rup ușor, sprâncenele se răresc. La nivelul activității cerebrale se remarcă o astenie psihică, tulburări de concentrare și de memorie, somnolentă, dereglarea termostatului hipotalamic cu intoleranță la frig. Uneori apar dureri musculare, dureri articulare, tulburări mensrtuale. Mai rar în ultima perioadă, datorită tratării mai precoce, se întâlnește faciesul mixedematos (aspect buhăit, împăstat, cu cearcăne, cu treimea externă a sprâncenelor căzută și o culoare palid-ceroasă).
La copii, hipotiroidismul duce la întârzierea creșterii în înălțime (nanism tiroidian), asociată cu obezitate și retard mental (până la oligofrenie). Acestea sunt reversibile sub tratament instituit precoce cu hormoni tiroidieni.