Pregătirea pentru recoltarea analizelor de sânge

Analizele medicale reprezintă un ansamblu de procedee care presupun recoltarea de probe biologice esențiale, care furnizează informații de bază privind buna funcționare a organelor, cât și stadiul de dezvoltare a anumitor afecțiuni. Analizele de sânge presupun recoltarea de sânge în recipiente speciale. Atât pregătirea pacientului înaintea recoltării cât și corectitudinea prelucrării probelor până la momentul la care ajung să fie lucrate sunt lucruri foarte importante pentru corectitudinea rezultatelor. De rezultatul acestor analize depinde în mare măsură strategia terapeutică recomandată.

P13-1 - Pregatirea pentru recoltarea analizelor de sange

Pentru majoritatea parametrilor biologici măsurați este important ca pacientul să vină la recoltare dimineața, după un jeun (post) de minim 8 ore, fără să mănânce sau să bea în acea dimineață. De asemenea, pentru parametrii metabolici (glicemie, hiperglicemie provocată, colesterol total și fracțiuni, trigliceride, acid uric, uree) pacientul trebuie rugat ca în zilele premergătoare efectuării analizelor să nu își schimbe brusc obieceiurile alimentare și de efort fizic , ducând la rezultate cosmetizate fața de situația reală sau invers, la rezultate mai proaste datorate unor evenimente rare în viața pacientului (ingestie exagerată de grăsimi, de alcool, de dulciuri).

În cazul unor hormoni, trebuie cunoscut faptul că efortul fizic (chiar mic) și stresul pot induce modificări foarte rapide ale valorilor sanguine. Din acest motiv recoltarea cortizolului sanguine, a prolactinei, a hormonului de creștere trebuie făcută la minim 20 de min de repaus de la intrarea pacientului în clinică, și la 5 min de la înțepare.

Pentru dozarea hormonilor sexuali la femeie trebuie foarte bine citită prescripția medicală și recoltarea acestora trebuie făcută numai în zilele din cadrul ciclului menstrual indicate de medicul care le-a prescris.

 

Comments are closed