EXAMENUL CITOLOGIC AL SECREȚIEI MAMARE
se recomandă în orice situație în care apare o secreție mamară în afara sarcinii sau a perioadei de lactație. Se pune pe o lama o cantitate de 1-2 picături de secreție mamară, recoltate după dezinfectarea mamelonului. Lamele sunt întinse și se fixează, fiind apoi trimise la loboratorul de anatomie patologică. Este o metodă ușor de realizat, ieftină, nedureroasă, dar fără o mare specificitate.
Secreția mamară este un semn important în patologia sânului, care trebuie investigate cu atenție întrucât poate fi primul semn în cancerul mamar
Cauzele secreției mamare:
- iatrogene- datorate administrării unui tratament medicamentos pentru o altă afecțiune (anticoncepțioanale, antiemetice, hipotensoare,antidepresive) Secreția este asemănătoare celei din timpul lactației, bilaterală și exteriorizată prin orificiile mamelonare corespunzătoare mai multor ducte. Poate apărea spontan sau la compresia mamelonului.
- indusă de creșterea prolactinei. Prolactina creste în stress, hipotiroidism sau în cazul adenoamelor hipofizare secretante de prolactină (prolactinoame). Este o secreție de lapte bilaterală, din mai multe canale galactofore.
- dilatarea ductelor mamare localizată sau extinsă în cadrul unei mastoze fibrochistice. Poate produce foarte rar o secreție de aspect gălbui sau chiar verzui
- papilomul intraductal – tumoră intraductală unică sau multiplă. Secreția poate fi cu sânge.
- cancerul mamar – poate să apară o secreție mamară, uneori sanghinolentă.
DEXA
DEXA este o metodă modernă, intrată în practica curentă, care măsoară densitatea mineral osoasă. Folosește două fascicole de raze X, cu doze mici, care străbat osul permițând aprecierea densității minerale osoase. Este foarte puțin iradiantă, permițând repetarea ei în vederea monitorizării sub tratament.
Se poate efectua la nivelul întregului corp (whole body) sau la nivelul anumitor segmente (coloană vertebrală, șold, antebraț). Scorurile obținute (score T și score Z) reprezintă la ora actuală standardul pentru diagnosticul osteopeniei (score T între -1,5 și -2,5) și osteoporozei (score T mai mare de -2,5). Aceste situații beneficiază de tratamente diferite în scopul opririi evoluției bolii pentru scăderea riscului de fractură la traumatisme minore. Se efectuează și la femei și la bărbați în situații în care există posibilitatea instalării osteoporozei (hipecorticism iatrogen sau endogen, instalarea menopauzei la femei, litiaze renale calcice repetitive).
Exoftalmometria
este o metodă prin care se măsoară exoftalmia (protruzia globilor ocular) cu ajutorul exoftalmometrului HERTEL. Este o metodă rapidă, nedureroasă, reproductibilă folosită în exoftalmia din Boala Basedow și urmărirea eficacității tratamentului
Impedanța bioelectrică
analiză metabolică corporeală – care determină valoarea metabolismului bazal, proporția de țesut adipos în corp, proporția de țesut muscular, nivelul de țesut adipos visceral. Este o investigație medical foarte importantă în diagnosticul și monitorizarea obezității la copil și adult.
Oscilometria
Oscilometria este un test de apreciere a permeabilității trunchiurilor arteriale principale la nivelul membrelor. Indicele oscilometric corespunde diferenței maxime între diametrul sistolic și cel diastolic. Rezultatele depend de debitul cardiac, tensiunea arterială, rezistența periferică și elasticitatea vasculară.