Hipotalamusul

HIPOTALAMUSUL este o regiune a creierului, localizat sub talamus, care leagă sistemul nervos de sistemul endocrin. Este constituit din mai mulți nuclei: anteriori ( secretă hormoni ce se depozitează în hipofiza posterioară- ADH sau vasopresină); posteriori cu rol de integrare simpatică. Este centrul reglării vegetative cu rol important în termoreglare, foame, sățietate, comportamentul hidric și almentar, reglează ritmul somn/veghe, coordonează activitatea glandelor endocrine, influențează metablismul.

P05-Hipotalamusul- cabinet medical Endocrinologie Diabet Craiova

Cel mai cunoscut hormon este ADH (antidiuretic hormon ) cunoscut și sub denumirea de vasopresină. Deficitul acestuia sau ineficițiența acestuia la nivel renal duc la DIABET INSIPID CENTRAL, respectiv NEFROGENIC.

DIABETUL INSIPID datorat scăderii sau lipsei de efect a ADH duce la un efect poliuro – polidipsic , o deshidratare prin eliminare de urină clară , hipotonică, neadaptată și independentă de aportul de lichide – între 3 și 15 litri / 24 ore, relativ fixă la același pacient. Principala probă de diagnostic diferențial cu potomania este restricția hidrică , care arată că diureza rămâne crescută și în afara aportului de lichide.

Comments are closed