Tratamentul tulburărilor hormonale legate de vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă nivelul sanguin a numeroși hormoni scade. Această scădere, foarte evidentă în cazul instalării menopauzei, este valabilă și pentru alți hormoni. Variabilitatea scăderii nivelurilor sanguine ale hormonilor se datorează pe de o parte bagajului genetic al fiecăruia, dar este puternic influențat de stilul de viață adoptat de fiecare persoană, ca și de coexistența altor patologii asociate. Cert este, că exceptând hormonii sexuali feminini ( estrogenii și progesteronul, care se prăbușesc brusc odată cu instalarea menopauzei), scăderea altor linii hormonale este foarte variabilă de la un individ la altul, atât în ceea ce privește vârsta debutului declinului hormonal cât și în intensitatea scăderii. În funcție de simptomatologia pacientului și de dozările hormonale pot exista atât soluții naturiste (fitoterapia), cât și soluții de substituție hormonală.

Fitoterapia

Plantele hormon like nu sunt practic hormoni care  corectează scăderea  hormonașă prin înlocuire, ci plante antiaging care posedă substanțe capabile să stimuleze glandele noastre în fabricarea de hormoni. În plus ele pot crește sensibilitatea receptorilor hormonali de la nivel celular sau pot potența răspunsul celular când receptorii hormonali sunt activați. Pentru plantele folosite medical în terapia antiîmbătrânire efectele mai lente și mai blânde decât în substituția hormonală au fost validate științific și sunt în multe cazuri suficiente. De asemenea, multe din plantele folosite în tratamentul declinului hormonal legat de îmbătrânire au și efecte farmacologice proprii care pot întări sau completa efectul hormon-like.

Se folosesc extrase titrate standardizate (precis dozate într-o substanță activă definită) pentru a obține aceleași rezultate indiferent de produsul comercial folosit.

Plantele folosite pentru prepararea de uleiuri, pudre sau comprimate au o lungă tradiție în practica medicală occidentală sau orientală, interesul pentru aceste plante provenind tocmai din vechimea lor și din multiplele cunoștiințe acumulate despre efectele lor terapeutice. Cel mai frecvent această alternativă a fitoterapiei este folosită în tratarea menopauzei și premenopauzei, în andropauză, tulburări ale funcției tiroidiene sau suprarenaliene.

Menopauza și premenopauza

Cele mai cunoscute produse fitoterapice folosite în tratarea simptomatologiei legată de menopauză sunt extrasele de yam și soia (izoflavoneledin soia). Acestea sunt folosite pentru efectele lor în perioada de scădere a hormonilor sexuali feminini ( estrogen și progesteron), având efecte estrogen și progestero like. Trefla roșie, hameiul și shatavari au deasemenea un efect estrogenic. Yam-ul are și o acțiune globală de stimulare a hormonilor suprarenalieni (cortizol, DHEA, pregnenolon). Alchemila are un efect progesteron like care poate fi util în tratarea premenopauzei (bufeuri de căldură, iritabilitate, retenție hidrică).

Andropauza

Plantele folosite pentru efectul lor stimulant asupra funcțiilor androgenice și sexuale masculine sunt ginsengul, tribulus, fenigrec, maca, acestea fiind validate de studii clinice. Extrasul de ovăz și ghimbirul sunt folosite pentru tratarea problemelor legate de virilitate. De asemenea pasiflora (pentru conținutul în chryzină), asociată cu piper inhibă activitatea aromatazei și impiedică astfel transformarea hormonilor sexuali masculini în estrogeni.

Glandele suprarenale

Reglisa și mugurii de cassis pot crește producția de cortizol și sunt considerate ca plante utile în tratamentele antiaging. Yam-ul și ginsengul stimulează de asemenea suprarenalele în producția de streroizi.

Tiroida

Fucusul, prin concentația mare de iod poate stimula tiroida. Guggul (plantă ayurvedică) contribuie la scăderea colesterolului și la stimularea funcției tiroidiene. Foskolina este și ea un stimulator al glandei tiroide.

Pancreas

Mugurii de nuc și gymnema sylvestris sunt plantele care sunt cel mai adesea folosite în tratarea fazelor prediabetice sau de diabet în fază ințială ( DZ tip II). Acidul gymnemic are ca efect scăderea absorției de zahăr la nivel intestinal și modulează secreția de insulină.

Fitoterapia este de multe ori sufiecientă pentru ameliorarea simptomatologiei legate de scăderile hormonale legate de vărstă. Alteori este singura opțiune, datorită contraindicaților reprezentate de boli asociate la substituția hormonală. Căteva reguli se impun înaintea tratamentului.

Corectarea carențelor vitaminice sau de minerale se impune înaintea administrării de stimulenți hormonali, în caz contrar aceasta din urma devenind ineficientă. Terapia trebuie asociată cu o optimizare a aporturilor alimentare care să corecteze eventualele lipsuri în nutrientele esențiale.

În toate cazurile trebuiesc efectuate înaintea începerii tratamentului analize hormonale pentru a alege varianta cea mai potrivită de tratament. Chiar dacă fitoterapia oferă soluții blânde și naturale este mult mai bine dacă acesta este luată cu aviz medical specializat.

Este indicat ca oricare ar fi terapia indicată , aceasta să fie recomandată la nivelul minim eficient pentru a corecta scăderile hormonale, fără efecte nedorite.

În același timp, când glandele endocrine sunt prea încetinite, când metodele blânde nu sunt suficiente, vom folosi hormoni, optând pentru precursorii hormonali cum ar fi DHEA, pregnenolon sau pentru formele naturale bioidentice hormonilor, când acest lucru este posibil (testosteron, estradiol, progesteron, cortisol, hormoni tiroidieni).

În toate cazurile, nu ne vom opri la o simplă înlocuire de hormoni, ci la o restaurare globală a funcției vizate, ținând cont de interacțiunile între diferiți hormoni, aporturile necesare de micronutrienți (precursori hormonali, vitamine, minerale), existența posibilă a unor blocaje psihologice sau înlăturarea unor eventuali perturbatori endocrinieni  toxici.

Comments are closed